12 juni
2023

Verslag vierde bijeenkomst Fietscommunity Groningen, 1 juni 2023

Locatie Wielerbaan Corpus den Hoorn

Op donderdagmiddag 1 juni kwamen ruim 50 mensen samen op de Wielerbaan Groningen tijdens de vierde bijeenkomst van de Fietscommunity. Deze bijeenkomst stond in het teken van fietsgeschiedenis én fietsinnovaties. Bovendien heeft Thomas Zaw symbolisch de fietssleutel van de Fietscommunity overgedragen aan de nieuwe Community Manager Ruth Koops van ’t Jagt (hier stelt Ruth zich voor).

Met Jos Rietveld door Groninger fietshistorie

Fongersverzamelaar Jos Rietveld gidste ons door een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van de fiets in Groningen. Van de eerste fietsfabriek aan het Nieuwe Kerkhof tot prachtige zwartwit foto’s van vrouwelijke studenten op de fiets. Van het verrassend tijdloze ontwerp van de safety tot een pleidooi voor bredere fietspaden. Wil je de uitgebreide verzameling Fongersfietsen van Jos Rietveld een keer bekijken? Dat kan door hier een afspraak te maken. Bovendien komt in het najaar het boek uit dat Jos schrijft over de Groninger fietsgeschiedenis.

Nieuwste fietssnufjes op de innovatiemarkt

De fiets is een negentiende-eeuwse uitvinding die nu niet meer weg te denken is uit de Nederlandse samenleving. Het ontwerp van de fiets heeft de tand des tijds zeer zeker doorstaan. Toch zijn er een hoop nieuwe ontwikkelingen. Die technische én sociale innovaties in fietsland hadden een plek tijdens de innovatiemarkt. Hieronder zie je de organisaties die een plek hadden tijdens de markt. Als je op de link klikt ga je naar de bijbehorende website.

Speciaal gedicht voor Fietscommunity door Wielerpoëzie

Fietsen door de Provincie Groningen is een gedicht op zich met al die prachtige plaatsnamen. Wat dacht je van Hongerige Wolf, Schaaphok, Zeerijp en Kleine Huisjes? En wist je dat je in de Provincie Groningen verschillende fietstochten kunt maken langs poëzieknooppunten? Noordwoord bouwde met de app Vers aan een fietsnetwerk van ruim 350 gedichten in onze provincie. Met zelf samen te stellen óf bestaande routes geef je je fietstocht een poëtisch tintje. Lees hier meer en je fietst binnenkort door een prachtige reeks gedichten. Als kers op de taart, of misschien wel als ‘bel op de fiets’ schreef Bauke Vermaas van Wielerpoëzie speciaal voor de Fietscommunity Groningen een fietsgedicht. Dat gedicht lees je hieronder. Verder kijken we natuurlijk uit naar de volgende bijeenkomst, op 26 september in het Muzeeaquarium in Delfzijl!