06 juni
2023

Nieuwe Communitymanager Ruth Koops van ’t Jagt stelt zich voor

Wie is Ruth eigenlijk?

Ik woon, werk en verdwaal graag in en om Groningen. Op de fiets ontstaan immers de beste ideeën. Ik ben zelf groot fietsliefhebber en stap zelf elke dag op de fiets. Ik werk als zelfstandig communicatieprofessional op het gebied van gezondheid en leefomgeving. Verder schrijf ik voor het online platform Cycling Destination over fietsen en fietsbestemmingen, ga ik dolgraag fietskamperen met mijn kinderen en verken in mijn vrije tijd dolgraag de omgeving op de gravelfiets of mountainbike. Zelfs tijdens mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur schreef ik een artikel over de representatie van de fiets in de Kampioen en de Nederlandse literatuur aan het eind van de negentiende eeuw.

Wat heb je met fietsen?

Fietsen was mijn redding toen ik voor het eerst moeder werd en daarbij mezelf kwijtraakte. Op de fiets vind ik mezelf terug. En beleef ik alleen of samen de mooiste avonturen. Het kale, winderige Hogeland, fietsen langs de Waddenkust, langs de kerkjes en wierden door de provincie. Stoempen over snelle paden langs het fluitenkruid. Slingeren over schelpenpaadjes. En op de dijk langs de schapen slalommen. Fietsen door Groningen, Drenthe en Friesland leest als een gedicht: Hongerige Wolf, Kopaf, Nooitgedacht, Doodstil. Oude Willem, Donderen, Geeuwenbrug, Amen. Bovendien kan de fiets volgens mij hét verschil maken voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen waar we met elkaar voor staan. Ik geloof dat de Fietscommunity Groningen daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Wat zijn je plannen met de Fietscommunity Groningen?

Ik wil dolgraag verder bouwen, door de bestaande community te verstevigen én nieuwe partners aan te laten haken. Samen met de community wil ik bijeenkomsten blijven organiseren, en zowel een kennis- als een actieagenda maken. Wat weten we al en waar hebben we juist meer kennis over nodig? En wat willen we de komende jaren bereiken en wat staat ons dan te doen? De eerstvolgende bijeenkomst staat al weer gepland op dinsdag 26 september met als thema ‘Veilig fietsen voor iedereen’. Bovendien sta ik te trappelen om op zoek te gaan naar nieuwe fietskansen en om de energie van alle betrokkenen in te zetten in een aantal concrete projecten of ‘labs’ waarin we laten zien dat Groningen dé fietsprovincie bij uitstek is.

Hoe ga je dat doen?

Zoveel mogelijk mensen uit de community en mogelijke nieuwe partners ontmoeten en aan ons en elkaar verbinden. Zowel binnen als buiten onze Provincie. En het liefst op de fiets natuurlijk! En daarnaast de bijeenkomsten organiseren, fietsnieuws delen, met elkaar de mooiste routes in Groningen verzamelen en iedereen met een Gronings fietshart bij de Fietscommunity betrekken. Wil je een keer met me fietsen? Mail naar info@fietscommunitygroningen.nl!