Workshops/uitproberen

Linda van Oosten

Mindful Cycling is een combinatie van mindfulness, ademhalingstechnieken en fietsen. Het is voor iedereen toegankelijk en het is allesbehalve zweverig maar juist super praktisch. Het zorgt voor meer ontspanning en minder stress. Zeker als je op ’s morgens gehaast naar je werk fietst is dit een handige tool om fris en fruitig op je werk te verschijnen. Deze technieken zijn zowel op de gewone fiets als op de racefiets in te zetten. Kom op 1 juni op de fiets, dan kan je meedoen aan deze clinic en het zelf ervaren!

Egberts Premium Store

Altijd al eens op een speedpedelec willen rijden? En wil jij weten welke producten er tegenwoordig te koop zijn met het oog op fietsveiligheid? Loop dan even langs Egberts Premium Store op de innovatiemarkt tijdens de bijeenkomst van de Fietscommunity Groningen op 1 juni.


Innovatiemarkt

IkMaakJeFiets: mobiele fietsenmaker

IkMaakJeFiets komt met haar mobiele werkplaatsen bij je langs voor reparaties of onderhoud aan je fiets. Een mobiele fietsenmaker is een geweldige uitkomst voor iedereen die zijn of haar fiets niet wil missen voor een reparatie of onderhoudsbeurt. In plaats van je fiets naar de werkplaats te brengen, komt de fietsenmaker naar jou toe om de benodigde werkzaamheden uit te voeren. Dit kan heel handig zijn als je een drukke agenda hebt of als je gewoonweg niet in staat bent om je fiets naar de werkplaats te brengen.

TNO: verbeterde fietsveiligheid met connectiviteit

Binnen het 5Groningen programma, is een initiatief gestart om na te gaan hoe (5G) connectiviteit ingezet kan worden om de fietsveiligheid te verbeteren. Hierbij wordt actuele locatie informatie uitgewisseld tussen fietsers en voertuigen. Hierdoor ontstaat een beter verkeersbeeld en ook kan er in onoverzichtelijke situaties worden gewaarschuwd bij de aanwezigheid van fietsers. We zijn in 2022 gestart om deze fietsveiligheid toepassing verder te ontwikkelen (deelnemende partners zijn Accell, Bosch, Conneqtech, EBG, Provincie Groningen, Shimano, UTwente, Gazelle, Vodafone en TNO). Om te zien wat er met de huidige technologie mogelijk is op 15 mei jl. een praktijkproef gedaan nabij een schoollocatie (kruipunt provinciale weg/fietspad) in de Provincie Groningen. Dit kan op de wielerbaan ook ervaren worden via een fietsveiligheid demo app.

Bypoint: fietsvaldetectie

Tijd is dé cruciale factor na een fietsongeval. Inmiddels zitten we in Nederland op 50.000 eenzijdige fietsongevallen per jaar. Drastische cijfers die enkel toenemen. 

Om de fietsveiligheid te vergroten en vitaliteit te stimuleren, is Bypoint ontstaan. Wij hebben eind 2022 ‘s werelds eerste valdetectie systeem voor áán de fiets geïntroduceerd. Ons gebruiksvriendelijke product functioneert zonder koppeling van mobiele telefoon en app en schakelt automatisch hulp in na een fietsongeval. Eind 2022 zijn wij gestart met de eerste uitleveringen en inmiddels hebben wij ruim 120 verkooppunten verdeeld over Nederland. Tevens hebben wij een samenwerking met de Provincie Drenthe waarvoor wij anonieme val data verzamelen waardoor zij fietspaden op een efficiënte manier veiliger maken.

Bike.box: het nieuwe fietsparkeren

In 2020 heeft bike.box het eerste Pedal.clip™ system op de markt gebracht met als doel het verbeteren van de parkeerkwaliteit ter bescherming van die fiets. Naast de slimme functionaliteit waar een geïntegreerd laadpunt optioneel is, werd het ook esthetisch ontwerp zeer goed ontvangen. Het product heeft de mogelijkheid tot customizen (denk cartoons voor scholen of kunst).

Sinds de introductie is de Pedal.clip™ in 9 landen reeds geïnstalleerd, van het CERN-instituut tot Manilla. 

De nieuwe V2 High-low parkeert de fiets via een ‘guided rails’ in de Pedal.clip™ met de hoog-laag opstelling kan er compact op 47cm geparkeerd worden.

Provincie Groningen: Kinderfietsroutes

De provincie Groningen heeft zeven kinderfietsroutes uitgezet in de regio. Het zijn fietstochten die gecombineerd worden met een spannend spel. Onderweg krijgen de kinderen opdrachten waarmee ze letters kunnen verdienen. De letters vormen een unieke code die de kinderen kunnen invoeren op de website kinderfietsroute.nl, zodat ze door kunnen naar het volgende level. Kom langs en ontdek fietsstimulering voor jonge Groningers.