23 november
2023

Eerste fietssubsidie naar film en impacttour over fietsveiligheid.

De eerste fietssubsidie van de Provincie Groningen is toegekend aan filmmaker Manfred Poppenk en zijn vrouw Helene Wolthers en UMCG-artsen Jorrit Harbers en Bram Jacobs. Zij dienden een plan in voor een documentaire en een aansluitende impacttour met als thema fietsveiligheid. We gingen in gesprek met Manfred, de filmmaker. 

‘De film die ik aan het maken ben vertelt het verhaal van Greet Cazemier. Greet heeft in haar uppie een compleet zorgbedrijf opgezet en zet zich al jarenlang met hart en ziel in voor mensen die het om wat voor reden dan ook iets moeilijker hebben. Jongeren met een verstandelijke beperking, mensen met dementie, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Van een zorgboerderij tot een fietsenmakerij en een theeschenkerij in een voormalige fietswerkplaats. Greet hoort of ziet iets en verzint een oplossing.’ 

Leven op z’n kop

Maar in maart 2022 verandert het leven van Greet ingrijpend. Ze fietst met haar partner in de buurt van Overschild, en hij wijst haar op een reuzenrad in de verte. Dan raken ze met de fietssturen in elkaar verstrikt en valt Greet met haar fiets op de grond. Greet is fervent fietser en draagt tijdens haar meeste tochten een helm. Maar net die dag niet. 

‘Dat ene moment, die val, zet het leven van Greet compleet op z’n kop. Ze is meerdere dagen buiten bewustzijn. Als ze weer bij bewustzijn is, kan ze amper communiceren. Van een bevlogen zorgverlener wordt Greet ineens iemand die zelf zorg nodig heeft. Met een intensief revalidatietraject klimt ze langzaam weer op, maar wat ze voor haar val allemaal deed lukt niet meer.’ 

Impacttour voor bewustwording fietsveiligheid

Met dit indrukwekkende verhaal van Greet willen Manfred, Helene, Jorrit en Bram een impacttour organiseren. De UMCG-artsen werken als traumachirurg en neuroloog en maken zich ernstig zorgen over de toenemende aantallen fietsslachtoffers die zij zien. Daarom willen ze, met de film als sleutel, het gesprek over fietsveiligheid stimuleren en mensen bewuster maken. ‘Want er moet echt iets gebeuren op de weg!’ Hoe zorgen we er met elkaar voor dat het voor fietsers veiliger is om de weg op te gaan? Dat is daarbij de belangrijke vraag. 

Eén van de maatregelen die door Jorrit en Bram wordt bepleit is daarbij het verlagen van de maximumsnelheid in de bebouwde kom naar 30 kilometer per uur. In Spanje heeft zo’n verlaging van de snelheidslimiet al geleid tot een forse daling van het aantal verkeersdoden. In Amsterdam omarmen ze die maatregel ook. Vanaf 8 december mag je in Amsterdam op 80% van de wegen ook maximaal 30 kilometer per uur. Een andere mogelijkheid is om fietsers te stimuleren om een fietshelm te dragen. 

Het moet veiliger voor fietsers

Hoe dan ook, met de film en de impacttour willen Manfred, Helene, Jorrit en Bram bijdragen aan de maatschappelijke dialoog over fietsveiligheid. Want dat het voor fietsers veiliger moet op de weg, staat voor hen vast. Wil je de impacttour over fietsveiligheid boeken voor jouw vereniging of buurt? Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van Manfred Poppenk en neem contact op met Manfred.