En gelukkig niet letterlijk. In het rijtje van speciale dagen is er namelijk een nieuwe speler actief…. De dag van de fietshelm. En zonder afbreuk te doen aan alle andere mooie dagen in het jaar, is dit er eentje die per direct levens kan redden. Het dragen van een helm kan namelijk de kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel met 70%*1 verminderen. En ook de kans op (niet dodelijk) ernstig letsel neem tot wel 60% af *1. Dat zijn percentages die echt indruk maken.
En hoewel het dragen van een helm bij brommers en scooters verplicht is, is er van een helmplicht voor fietsers nog geen sprake in Nederland. Zelfs de grootste (wieler)vereniging van Nederland, de ANWB, is geen voorstander van een verplichting. Wel zijn ook zij voorstander van het dragen van een helm, maar dan op basis van vrijwilligheid*2. Zo promoten ze het dragen van een helm o.a. in het project “veilig fietsen naar school”.
“De ANWB is dan ook voor het dragen van een fietshelm, maar wel op basis van vrijwilligheid”
— ANWB —
Dat brengt ons terug bij de dag van de fietshelm. Deze dag (19 april 2023) is in het leven geroepen om het belang van het dragen van een fietshelm te onderstrepen, zie ook deze website. En hoewel dit natuurlijk volledig een eigen keuze is, zijn er veel goede redenen om dit te doen:
- Het is simpelweg goed voor de veiligheid;
- Een goede fietshelm zit gewoon lekker, zonder enige last;
- Fietshelmen zijn wellicht niet altijd goedkoop, maar ze gaan behoorlijk lang mee;
- Je kan altijd wel een fietshelm kopen in je favoriete kleur, vorm of gewicht;
- En als je iemand wil pesten kan je ook altijd een helm kiezen in de kleur die de ander verschrikkelijk vindt.
Er zijn natuurlijk altijd voor- en tegenstanders, maar het dragen van een helm wordt gelukkig steeds meer gemeengoed. En in bepaalde sporten zie je dat bijna iedereen een helm draagt, denk aan skiën/snowboarden, maar ook b.v. aan racefietsers. Waar je vroeger nog regelmatig mensen zonder helm voorbij zag flitsen, zie je nu praktisch geen mensen meer in wielertenue zonder hoofddeksel. En dat deze verandering nut heeft, deelt de voorzitter van Wielervereniging Bedum in onderstaande film.
Ook diverse medici zijn zeer positief over het dragen van een helm. Zo ziet radioloog Dennis Rouw van het Martiniziekenhuis Groningen regelmatig de gevolgen van fietsongelukken. En die zijn soms echt schrikbarend zo geeft hij aan. Hij benoemt hierbij de grote impact die niet aangeboren hersenletsel kan hebben op het slachtoffer en zijn/haar naasten. De effecten van het letsel zijn soms levenslang van invloed, waardoor mensen zelfs hun baan kunnen verliezen. Ook in de privé sfeer kunnen de gevolgen groot zijn door bijvoorbeeld compleet veranderd gedrag. Hij raadt dan ook iedereen met klem aan om vooral een helm te dragen, zeker bij hogere snelheden (e-bikes en racefietsen).
Dag van de fietshelm
Kortom… De dag van de fietshelm is er niet zomaar. Het dragen van een helm kan veel ellende voorkomen en zelfs levens redden. Daarnaast zijn er veel opties om het comfortabel en leuk te maken. Geniet van het fietsen en hou het veilig. Enjoy.
*1 bron VVN
*2 bron ANWB